Een sedumdak vangt regenwater op en slaat het water tijdelijk op het dak op. De hoeveelheid hangt af van het systeem dat wordt toegepast. De productbladen in onze webshop onder de producten die u aanklikt laat precies het gewicht en de opvang per m² zien. Het water wordt door de planten en de opbouw in het groendak opgenomen en later door verdamping weer teruggegeven aan de lucht. Daarnaast zorgt een groendak voor een koeler dak in de zomer, het beschermt de dakbedekking, heeft een geluidsisolerende werking en het biedt ruimte voor vogels, vlinders en insecten.
Het is mogelijk om een groendak door ons te laten aanleggen.
De natuurlijke eigenschappen van Sedum maakt deze vetplant uitermate geschikt voor dakbegroening. Sedum – ook wel vetkruid genoemd – is een geslacht uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). Deze familie bestaat uit vier- tot vijfhonderd soorten en duizenden variëteiten. Vetplanten of succulenten zijn planten die water opslaan in een deel van de plant. Bij Sedum wordt water opgeslagen in de bladeren, daarom spreken we bij Sedum ook wel over bladsucculenten.
Sedum heeft een aangepaste stofwisseling. ’s Nachts wordt kooldioxide via de huidmondjes opgenomen en in appelzuren omgezet. Overdag worden de appelzuren met behulp van de zonlicht afgebroken en fotosynthese uitgevoerd. De huidmondjes in de bladeren zijn alleen ‘s nachts geopend. Gedurende de hete en droge dag wordt het verlies van vocht geminimaliseerd.
Veel Sedumsoorten zijn van oorsprong te vinden op het Noordelijk halfrond, met name in het Middellandse zeegebied. Maar ook in Noord-Afrika en Zuid-Amerika is Sedum vaak te vinden op droge en/of koude plaatsen waar water schaars kan zijn. Dankzij haar natuurlijke eigenschappen heeft Sedum in groendaken weinig onderhoud nodig: het vereist weinig (regen-)water en voedingsstoffen.
Het verduurzamen van uw dak met Sedum is – in tegenstelling tot intensieve groendaken – een onderhoudsarme en kostenbesparende vergroeningsmethode. Door onze direct groene systemen uit de webshop toe te passen in plaats van losse sedumplanten is de aanleg zeer eenvoudig en levert dit een enorme tijdswinst op. Bovendien zijn de onderhoudskosten veel lager, omdat de sedummatten al een goede doorworteling hebben en veel minder water na aanleg nodig hebben, dan bij los ingeplante planten. Het dak kan soms wat rood of bruinig worden in droge tijden. Dit is niet erg, maar als u dit wilt voorkomen kunt u het dak in de zomer regelmatig wat water geven. Is er sprake van een extreem droge periode? Dan kunt u het dak wat vaker water geven. Vooral het eerste jaar na aanleg is dit aan te raden.
Wij werken samen met diverse bedrijven om een compleet groendak met zonnepanelen te verzorgen. Dit is mogelijk op zowel platte als hellende daken. Een regulier dak wordt in de zomer warm vanwege de donkere kleur. Hierdoor gaat het rendement van uw zonnepanelen omlaag, of anders gezegd, het rendement gaat omhoog als het dak koeler is. Een sedumdak is hiervoor ideaal. Niet alleen blijft de dakbedekking beschermt tegen UV straling, maar ook uw zonnepanelen leveren meer op! Nog niet overtuigd? Hierbij het artikel waarin wordt beschreven waarom dit zo is: https://www.change.inc/infra/nieuw-bewijs-zonnepanelen-op-groene-daken-leveren-meer-stroom-37012.
Wist u dat u zelfs subsidie kunt aanvragen voor het laten aanleggen van een groendak? Wij vertellen u hier graag meer over!
SubsidieEen groen dak…
Wanneer een dak voorzien is van groene bedekking, noemen we dit een groendak. De groene laag bestaat uit verschillende sedumplanten en eventueel bloemen. Deze worden door middel van trays of vegetatiematten op het dak geplaatst.
In principe kan een groendak het gehele jaar door worden aangelegd. Alleen wanneer er sprake is van vorst, raden wij het af om uw groendak te plaatsen.
Ja, alle groendaken hebben een paar keer per jaar onderhoud nodig. Zo moet het onkruid worden verwijderd, de hemelwaterafvoer moet worden schoongemaakt en het groen moet worden bemest. In ons assortiment vindt u emmers met sedum conditioner.
Bij een sedum dak wordt er gebruik gemaakt van een samenstelling van verschillende vetplanten. Deze planten zijn bestand tegen extreme temperaturen. Ook kunnen ze goed omgaan met weinig en veel neerslag.
Ja, in principe heeft iedereen recht op subsidie voor een groendak. Omdat groendaken bevorderend zijn voor de biodiversiteit van de stad, geeft de gemeente hier graag subsidie voor. Lees hier meer over op onze pagina over subsidies.
Een groendak brengt vele voordelen met zich mee. Zo draagt het bij aan de biodiversiteit van de stad, creëert het een brandwerende laag, verlengd het de levensduur van uw dak, absorbeert het regenwater en zorgt het voor een verlaging van de omgevingstemperatuur.
Wilt u meer weten over een specifiek product of heeft u een algemene vraag?
Ons team staat u graag te woord.
Of bel ons op 078 – 204 9554 of 06 – 1044 6422